Anamnesis / The Dream and Sleep Performance series / Delos

Διαδραστική Παράσταση Χορού, Μουσικής, Λόγου και Ονείρων
Anamnesis Dream and Sleep Performance - Αφίσα
Η παράσταση έχει λάβει την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο της Ελλάδας, επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού,  και υλοποιείται με την αιγίδα του Ε.Ο.Τ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου | Σάββατο 14/9/2019, 17:30 - 23:30

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Ο υπερβατικός κόσμος της Αποστολίας Παπαδαμάκη συναντά το πολυπολιτισμικό σύμπαν του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου. Αναλαμβάνοντας με ενσυναίσθηση τη μεγάλη πρόκληση, στον απαράμιλλης ομορφιάς, αρχαιολογικό  χώρο, εγγεγραμμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, η χορογράφος με τις πρωτοποριακές ιδέες της, δημιουργεί την «Anamnesis» στο ιερό νησί του Αιγαίου.

Ακολουθώντας το όραμά της, η Αποστολία Παπαδαμάκη, σε  συνεργασία με εξαιρετικούς ερμηνευτές και συντελεστές, συνθέτουν μια διαδραστική παράσταση-performance, χορού, μουσικής και ονείρων, κυλιόμενης ροής, που αντλεί την έμπνευση της απο την Μυθολογία, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία, ανασύροντας μνήμες της διαδρομής της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος συνοδεύουν έναν μοναδικό συνδυασμό λυρικών δρώμενων, προσφέροντας μια συναρπαστική βιωματική αλλα και συμμετοχική εμπειρία στους θεατές,  καθώς το νησί παραδίδεται στην ασημένια μυσταγωγία της πανσελήνου.

Η “Anamnesis” έρχεται ως εξέλιξη της παράστασης «From Darkness to Light», που συγκίνησε τους θεατές και γοήτευσε τους κριτικούς τον περασμένο Ιούλιο στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, υφαίνοντας τον ιστό του κύκλου παραστάσεων Ύπνου και Ονείρων που θα οδηγήσουν στους Δελφούς το 2020.

Η μυθοπλασία της παράστασης ξεκινάει καθώς το πλοίο προσεγγίζει τις ακτές της Δήλου. Η αποβίβαση των θεατών μεταλλάσει το ακατοίκητο τοπίο σε ένα μοναδικό σκηνικό μνήμης. Κατά την περιήγησή τους, οι θεατές ανακαλύπτουν τους ερμηνευτές ανάμεσα σε αρχαίους ναούς και μνημεία, αποφασίζουν οι ίδιοι τον τρόπο που κινούνται στο χώρο και στον χρόνο, δημιουργώντας έτσι την «ψυχο-γεωγραφία» της παράστασης.

Στη συνέχεια καλούνται προαιρετικά να γίνουν μέρος ενός κυκλικού αρχετυπικού χορού, εμπνευσμένου από την πολυπολιτισμική ιστορία της Δήλου που αποτελεί το προοίμιο της «ουράνιας» χορογραφίας της Πανσελήνου, συνοδευόμενη από την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του βραβευμένου Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Η παράσταση ολοκληρώνεται με Όνειρα, Ποιήματα και Ύμνους, ενθυμήσεις που αντηχούν τη γνώση της αρχαίας πέτρας.

 

Συντελεστές

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Ερμηνευτές ( Κινηση, Φωνή): Πολυάνα Δημητροπούλου, Πλωτίνος Ηλιάδης, Απόστολος Κουσίνας, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Μπίλιω Μαρνέλη, Όλγα Μουρουζίδου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Μαρία Παπαγεωργίου (κύρια φωνητικά), Αντώνης Στρούζας, Max Friedstein, Θοδωρής Χιώτης

Project manager: Ιωάννα Σακκέτα

Graphic/Visual designer, φωτογραφίες: Αρείων Στεφανίδης

Βοηθός Χορογράφου / Σκηνοθέτη: Θανάσης Τζαβάρας

Έρευνα κειμένων: Ελένη Τζαβάρα, Θάνος Τζαβάρας,Μαρία Σινούρη

Ειδικοί συνεργάτες: Stacey Harris Papaioannou, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Μένια Κιοσσέ

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ξένια Στούκα xeniastk@gmail.com

 

Προσωπικό σημείωμα της Αποστολίας Παπαδαμάκη

“Η κινητήριος δύναμη της «Anamnesis» είναι η αντίληψη του Πλάτωνα, «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής» και σε συνδυασμό με την πλατωνική έννοια της Ανάμνησης, κάθε γνώση έρχεται από τις Ιδέες που βρίσκονται σε έναν υπερουράνιο τόπο, οι οποίες στον γήινο κόσμο αποτυπώνονται μέσω της «ενθύμησης» και απεικονίζονται σε αρχετυπικές κινήσεις, ήχους και λέξεις.
Η «Anamnesis» συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα, στοχεύει στο να ενεργοποιήσει διαφορετικά πεδία αντίληψης και αναφέρεται στην μυθολογία και την Ιστορία έτσι, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη, να αυξήσει τη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης δυναμικότητας και να αμφισβητήσει τους αυτοεπιβαλλόμενους περιορισμούς της ίδιας της φύσης των ιδεών, των σκέψεών και της ύπαρξής μας.  Χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του πολυδιάστατου αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, η κίνηση εμπνέεται από τη Φιλοσοφία και τη Γλυπτική, η Μουσική από τα Μαθηματικά και την Αρχιτεκτονική κι ο λόγος συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μη πραγματικότητα των Ονείρων. Αναφερόμαστε ταυτόχρονα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να διερευνήσουμε τις καταστάσεις αρμονίας και δόμησης της συλλογικής μνήμης».

Βιογραφικό Αποστολίας Παπαδαμάκη

Η Αποστολία Παπαδαμάκη στη Δήλο

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση:

Η σύλληψη της «Anamnesis» συνδυάζει ταυτόχρονα έρευνα, Ιστορία, χορό, θέατρο και μουσική. Η γοητεία των έργων της Αποστολίας Παπαδαμάκη παραμένει ένα μυστήριο και ταυτόχρονα μια μοναδική εμπειρία σύγχρονης Τέχνης. Η σχέση της με τους χορευτές- ερμηνευτές της είναι πάντα στενή και βαθιά ανθρώπινη, και αυτό ίσως είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μοναδικότητας του σχήματος. Όλοι οι καλλιτέχνες και οι μουσικοί επελέγησαν για να διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο στην σύνθεση της παράστασης, εργαζόμενοι πάνω στην τεχνική της μεταστοιχείωσης και την υπέρβασης.

Στην «Αnamnesis» η Αποστολία Παπαδαμάκη, γνωστή για την Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, για την πρώτη υποβρύχια παράσταση χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα και για την πρόσφατη σκηνοθεσία της Όπερας «Η Πριγκίπισσα και το Μπιζέλι» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, προσφέρει στον θεατή έναν στρόβιλο συναισθημάτων ξεσκεπάζοντας ένα ένα τα πέπλα της Λήθης που σκεπάζουν τη ψυχή, ακριβώς όπως οι αιώνες σκεπάζουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της γης του νησιού του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, που αποτέλεσε θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της αρχαιότητας.

Η ιστορία της Δήλου στο κέντρο του Αρχιπελάγους αφηγείται το πώς από Ά-δηλος- μια μικρή κουκίδα στη Μεσόγειο, έγινε ο ιερός τόπος στην καρδιά του Αιγαίου, στις Κυκλάδες που στήνουν γύρω της χορό. Πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ένας τόπος προσέφερε ειρηνική συνύπαρξη σε όλους σχεδόν τους λαούς της Μεσογείου από το 478π.Χ έτος ίδρυσης της Δηλιακής συμμαχίας μέχρι και τη λεηλασία της το 88π.Χ από τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη. Μία πολυπολιτισμική χοάνη ιδεών, η Δήλος αγκαλιάζει την «Anamnesis» της Αποστολίας Παπαδαμάκη που συνδυάζει πολλαπλά εκφραστικά μέσα και πεδία αντίληψης.

 

Year: 
2019
Location: 
Δήλος