You are here

From Darkness to Light / The Dream and Sleep Performance series IV

Ολονύχτια Διαδραστική Παράσταση Ύπνου και Ονείρων
The Dream and Sleep Performance series IV - From Darkness to Light | Cover

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ε.Ο.Τ κα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

 

 

Απο 28/7/2018 έως 29/07/2018 | Πανσέληνος Ιουλίου

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Ο «Παρθενώνας» της Πελοποννήσου, ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην μακραίωνη Ιστορία του μια ολονύχτια παράσταση, την βιωματική performance «From Darkness to Light» της διεθνούς διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη. Η συναρπαστική εμπειρία του κύκλου παραστάσεων με τίτλο «The Sleep & Dream Performance series» που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά (2017), ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια, στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία στα σύνορα μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων.

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Dancers

Η Αποστολια Παπαδαμάκη εμπνέεται αυτή τη φορά από τη χώρα των ονείρων και το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το Φως της Πανσελήνου και της Ανατολής και να ζήσουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία Ύπνου και Ονείρων στον περιβάλλοντα χώρο του εμβληματικού Ναού, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου.

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Apostolia

Η ολονύχτια παράσταση «From Darkness to Light» επιχειρεί να σηματοδοτήσει την σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φώς, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από το χορό και τη μουσική. Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί επίσης την έμπνευση της από τις τελετουργικές «εγκοιμήσεις» των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του Ναού: ισχύς, κάλλος και αρμονία.

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Walking among the ancient pieces

Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου στις ολονύχτιες παραστάσεις αλλα και στην υποβρύχια παράσταση Drops of Breath, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 12 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της ολονύχτιας παράστασης τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους διανυκτερεύοντες θεατές.

Οι χορευτές, οι μουσικοί και οι θεατές θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας και έκφρασης μεσα απο τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι συνδεδεμένοι με αρχετυπικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο από αρχής γενέσεως κόσμου:

Η έννοια του Όλου, η αντίληψη του φυσικού σώματος σε σχέση με την ψυχή και τον νού, η σύνδεση με τα σημεία του Ορίζοντα (Δύση, Ανατολή, Βορράς, Νότος) και με τα στοιχεία της φύσης (φωτιά, αέρας, νερό, γη), το σκοτάδι και το φως, καθώς και το ενωτικό στοιχείο όλων που είναι η Αγάπη (Εμπεδοκλής), συμπράττουν αρμονικά για μια συναρπαστική εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έλαβε ομόφωνα την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η διακεκριμένη Αποστολία Παπαδαμάκη που υπογράφει τη σύλληψη, την χορογραφία και τη σκηνοθεσία της παράστασης συμπράττοντας δημιουργικά με εξαιρετικούς χορευτές, μουσικούς, συντελεστές και θεατές, είναι η χορογράφος της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας καθώς και της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού στον κόσμο «Drops of Breath» στο Σούνιο. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του ΔΣ της Κρατικής Σχολής Χορού και μέλος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Info

Σύλληψη, Χορογραφία και Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Τρύφων Κουτσουρέλης
Κοστούμια: Angelika Chilikova
Φωνή, κίνηση: Θοδωρής Χιώτης,Αλέξανδρος Λαγόπουλος
Σαντούρι: Fuad Ahmadvand
Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Αντώνης Στρούζας, Ολγα Μουρουζίδου
Project coordinator: Ιωάννα Σακκέτα
Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Δρ. Ιωάννης Μπουχέλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης
Βοηθός Διεύθ. Παραγ.: Χριστινα Πολυχρονιάδου
Βίντεο: Θανάσης Παπαναγιώτου/ Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα
Web & Graphic designer: Αρείων Στεφανίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ξένια Στούκα  / xeniastouka6@gmail.com

Πληροφορίες για να παρακολουθήσετε / συμμετέχετε στην ολονύχτια παράσταση From Darkness to Light:

Επισκέπτες θεατές με ελεύθερη είσοδο

Ελάτε το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 20.00 στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Τα δρώμενα θα ξεκινήσουν ακριβώς στις 20.00, φροντίστε να βρίσκεστε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρο. Θα αποχωρήσετε στις 23.00 μετά την ανατολή της Πανσελήνου. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια καθώς η παράσταση είναι περιπατητική και διαδραστική και απλώνεται σε μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού χώρου που περιβάλλει το Ναό.

Έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό κατά προτίμηση όχι πλαστικό. Σεβαστείτε τον χώρο, παντώς είδους τρόφιμα απαγορεύονται. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σας περιμένουμε με χαρά.

Διανυκτερεύοντες θεατές

Διαβάστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες. Ο αριθμός των θεατών που θα διανυκτερεύσουν στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού είναι περιορισμένος. Προσέλευση στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα το Σάββατο 28/7/2018 στις  17.00μμ. Αποχώρηση την Κυριακή 29/7/2018 στις 09.00.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας: Υπνόσακο, υπόστρωμα, νερό, ένα όνειρο καταγεγραμμένο σε σελίδα Α4, προσωπικά είδη ύπνου, φακό. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης και δημιουργικής έκφρασης στις 28/7/2018 από τις 17.30 -19.30 με την καλλιτεχνική ομάδα και εισφορά 31 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%). Θα πρέπει να συμπληρώσετε μία δήλωση του νόμου 105 (που θα σας την παρέχουμε εμείς) οτι εισέρχεστε στον αρχαιολογικό χώρο με δική σας ευθύνη, ότι θα σεβαστείτε τον χώρο και την παράσταση. Έχετε το δικαίωμα να  αποχωρίσετε στην διάρκεια της ολονύχτιας παράστασης αρκεί να ενημερώσετε τον συντελεστή που θα σας υποδείξουμε κατά την άφιξή σας. Οι διανυκτερεύοντες θεατές θα λάβουν αναλυτικές οδηγίες και χρονοδιάγραμμα των δρώμενων μέσω email.

Για να έχετε δικαίωμα συμμετοχής ως διανυκτερεύων θεατής παρακαλούμε να στείλετε email στο fromdarknesstolightapollo@gmail.com (εφόσον συμφωνείτε με τις παραπάνω οδηγίες). Ευχαριστούμε!

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Column

Η παράσταση μας είναι μια πρόσκληση προς τους θεατές να μοιραστούμε μαζί τους μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία μιας και ο αρχαιολογικός χώρος, δίνει την δυνατότητα μιας νέας χωρηκότητας, αυτο που η τέχνη ψάχνει αέναα να βρει από τότε που υπάρχει. Οι λέξεις «Τόπος», «Ψυχή», «Φως», «Σώμα» και «Γνώση» σηματοδοτούν τις βασικές παραμέτρους του καλλιτεχνικού εγχειρήματος. Ο «Τόπος» συνδέεται με τον πολιτισμό και τον καλλιτέχνη, η «Ψυχή» και το «Φως» με την συγκίνηση και την υποκειμενικότητα, ενώ το «Σώμα» και η «Γνώση» γίνονται ισχυρά οχήματα για σκέψη, προσελκύοντας και το ενδιαφέρον για τις τέχνες που συνοδεύουν την παράσταση. Οι καλλιτέχνες θα συνυπάρχουν με τους θεατές. Κοινή βάση για όλους είναι ο περιβάλλοντας χώρος του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα.

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Apostolia & Tryfon

Η Αποστολία Παπαδαμάκη και ο Τρύφων Κουτσουρέλης στην διάρκεια των προβών.

Ήχος - Μουσική

Ο ρόλος του ήχου και της μουσικής, άλλοτε συνοδευτικός και άλλοτε πρωτεύων, χαρακτηρίζεται κυρίως από τις υποβλητικές και μυητικές του ιδιότητες.

Το πρωτότυπο μουσικό έργο που θα συνοδεύει τις δράσεις θα είναι ένα site specific sound installation. Μια πολυκάναλη ηχητική εγκατάσταση στον υπαίθριο χώρο δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο ηχητικό περιβάλλον, μία «ηχητική σφαίρα».

Το έργο θα είναι ενιαίο και θα εξελίσεται στο χρόνο καί στον χώρο. Τα στοιχεία δομής του θα είναι διαμοιρασμένα σε ακουστικές ζώνες μέσω συγκεκριμένης διάταξης των ηχείων και θα εξελίσονται παράλληλα με τις δράσεις. Ο θεατής-περιηγητής, θα έχει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται (βιώνει) τον ήχο πολυδιάστατα αναλόγως τη θέση που θα βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Για τη σύνθεση του έργου χρησιμοποιούνται αρχιτεκτονικά δεδομένα του Ναού μέσω τις μεθόδου data sonification (ηχοποίηση δεδομένων) και αλγορίθμων.

Στην διάρκεια του «Ύπνου» των διανυκτερευόντων θεατών χρησιμοποιούνται παλμοί δύο διαύλων (binaural beats) και ειδικά σχεδιασμένα διακροτήματα, προς διέγερση και συντονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων σε συγκεκριμένες συχνότητες και σε αντιστοιχία με τους κύκλους του ύπνου.

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Στην Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας, Ηλείας και Μεσσηνίας, υψώνεται σε υψόμετρο 1130 μέτρων ο επιβλητικός ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκε τον 5ο π.Χ αιώνα και ως αρχιτέκτονας του ναού αναφέρεται από τον Παυσανία ο Ικτίνος. Είναι ένα απ΄τα καλύτερα διατηρημένα στον χρόνο μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και είναι θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Βάσσες. Ο ναός τοποθετήθηκε πάνω σε αυτή ακολουθώντας τον άξονα Βορρά προς Νότο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς. Για να πετύχουν την καλύτερη θεμελίωση του ναού τοποθέτησαν πάνω στο φυσικό βράχο ένα στρώμα αργίλου και πάνω σε αυτό το στρώμα έκτισαν τα θεμέλια του ναού. Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESCO.

Το ίδιο το φως χρησιμοποιείται από τον μεγάλο καλλιτέχνη Ικτίνο ως δομικό στοιχείο του ναού. Οι φωτοσκιάσεις αρχικά δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως ο ναός είναι μικρότερος από το πραγματικό του μέγεθος, όσο πλησιάζει κανείς, όμως, αποκαλύπτονται σταδιακά οι πραγματικές του διαστάσεις, κατ’ αυτόν τον τρόπο το μνημείο δεν επιβάλλεται με τον όγκο του στον χώρο, ενώ αποπνέει δύναμη και δέος όταν κάποιος βρεθεί κοντά του. Ταυτόχρονα, δημιουργεί και μία εξελισσόμενη σχέση με τον ίδιο τον θεό, τον Απόλλωνα, καθώς το φως είναι ο κύριος παράγοντας αυτής της βαθμηδόν αποκάλυψης.

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Temple ruins

«...Έτρεξα ανυπόμονος. Ήξερα πως ήταν ο ναός αυτός από τους λαμπρότερους της Ελλάδας, έργο του Ικτίνου, χτισμένος ύστερα από την μεγάλη νίκη του Παρθενώνα. Εδώ στα βουνά τούτα, είχαν καταφύγει οι Φιγάλειοι, γλύτωσαν από την πανούκλα και ύψωσαν τον Ναό αυτόν για να ευχαριστήσουν τον Επικούρειο Απόλλωνα. Από μακριά, στο άνοιγμα των δύο λόφων, μέσα στην πρασινάδα, διέκρινα μιάν άκρα του Ναού. Οι κολόνες ήταν από γαλαζωπή πέτρα, η ερημιά γύρα ήταν απέραντη, μήτε πουλί, μήτε τσοπάνης, μήτε νερό. Στο βάθος, κοντά στο νότο, φράζοντας τον ορίζοντα, κυμάτιζε ανάρια γαλάζιος ανοιχτός, παντοδύναμος και γαλήνιος ο Ταΰγετος. Δύσκολα μπορώ να νιώσω τους αρχαίους ναούς, στην πρώτη επαφή μένω εντελώς ασυγκίνητος...»

Νίκος Καζαντζάκης (ταξιδεύοντας).

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Dancer and Musician

Οι Εγκοιμήσεις στην Αρχαία Ελλάδα

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Bodies

Οι αρχαίοι Έλληνες τελούσαν αγρυπνίες, κυρίως κατά τις γιορτές των Μεγάλων Μυστηρίων, αλλά και Εγκοιμήσεις στα Ιερά του Ασκληπιείου.Υπήρχε και μια συγκεκριμένη εορτή, η Αγρυπνίς, που ήταν εορτή προς τιμήν του Διονύσου. Ξεκινούσε μόλις άρχιζε να σκοτεινιάζει και διαρκούσε όλη την διάρκεια της νύχτας έως το ξημέρωμα. Επίσης οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν ιδιαίτερη σημασία στον ύπνο, τόσο λόγω της σημασίας την οποία έδιναν στα όνειρα, όσο και λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Η σχέση του ύπνου με την θεραπεία έχει να κάνει κυρίως με τη θεραπευτική λατρεία του Ασκληπιού και τις πρακτικές αυτής, Η θεραπευτική «Εγκοίμηση» ασκούνταν στα Ασκληπιεία- θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Η Εγκοίμηση συναντάται και σε πολλούς άλλους λαούς πως στους Ασσύριους, στους Βαβυλώνιους και στους Αιγύπτιους. Ήταν όμως στην περιοχή του ευρύτερου Ελληνισμού που η Εγκοίμηση συνδέθηκε άρρηκτα με την προ-Ιπποκράτεια Ιατρική, την θεραπευτική προσέγγιση δηλαδή που εφαρμοζόταν στα Ασκληπιεία. Η εγκοίμηση κυρίως είναι συνδεδεμένη με την Ιερή Ιατρική του Ασκληπιού και αντανακλά ευρύτερα την αντίληψη της αρχαιοελληνικής σκέψης για την έννοια της ίασης και της θεραπείας. 

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Body

Σύντομη περιγραφή της ροής της παράστασης

Σάββατο 28/7/2018

17.00 
Άφιξη διανυκτερευόντων θεατών στον αρχαιολογικό χώρο

17.30 -19.30 
Σεμινάριο σκηνικής αντίληψης των διανυκτερευόντων θεατών με την καλλιτεχνική ομάδα.

19.30 
Άφιξη επισκεπτών θεατών με ελεύθερη είσοδο.

20.00 -23.00
Περιπατητική δράση στον αρχαιολογικό χώρο όπου έχει δημιουργηθεί σε νοητό κύκλο «ο ηχότοπος των ονείρων». Πηγές ήχου, προβολές και δράσεις χορευτών, επισκεπτών και διανυκτερευοντων θεατών, σηματοδοτούν τα τέσσερα στοιχεία του Ορίζοντα, τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, το Φως και το Σκοτάδι. Οι επισκέπτες θεατές περπατούν από το ένα σημείο στο άλλο και δημιουργούν ένα δικό τους, προσωπικό «χάρτη» διαδρομής της παράστασης. Ο κάθε θεατής είναι ταυτόχρονα παρατηρητής αλλά και παρατηρούμενος. Ο κάθε θεατής δηλαδή δημιουργεί τη «δική» του παράσταση και ταυτόχρονα συμμετέχει σε ένα κοινό διαχρονικό «όνειρο», συνδεδεμένος με μια μεγαλύτερη ενότητα που τον περιβάλλει υπό το Φως της Πανσέληνου.

23.00 
Αποχαιρετισμός και αποχώρηση των επισκεπτών θεατών. Τακτοποίηση των διανυκτερευόντων θεατών για Ύπνο και Όνειρα στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού.

Κυριακή 29/7/2018

00.00 -09.00
Ανάγνωση Ονείρων & Ύπνος. Πρωινό ξύπνημα. Πορεία προς το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του αρχαιολογικού χώρου για την Ανατολή του Ηλιου. Συζήτηση για το μοίρασμα των Ονείρων και την ολονύχτια εμπειρία. Αποχώρηση από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Landscape

Οι διανυκτερέυοντες θεατές στην διάρκεια της ολονυχτίας:

  • Θα μετέχουν σε ένα σεμινάριο σκηνικής αντίληψης ώστε να συμμετέχουν σε μία καθοδηγημένη αυτοσχεδιαστική χορογραφία στο βαθμό που το επιθυμούν.
  • Θα διαδράσουν καλλιτεχνικά με τους χορευτές, τους μουσικούς και με τον αρχαιολογικό χώρο.
  • Θα φέρουν γραπτά ένα όνειρο τους (ανώνυμο) που θα το ακούσουν να διαβάζεται στην διάρκεια του Ύπνου τους.
  • Θα βιώσουν μια εμπειρία ζωής που θα μπορούσε να συμβεί μόνο στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και δεν επαναλαμβάνεται.

Οι επισκέπτες θεατές απο την Δύση του ηλιου έως το μεσουράνημα της Πανσελήνου:

  • Θα συμμετέχουν σε μία διαδραστική περιπατητική παράσταση επιλέγοντας οι ίδιοι την διαδρομή τους σε σχέση με ποιά δρώμενα τους μαγνητίζουν.
  • Θα είναι ταυτόχρονα θεατές και «θεατοί»
  • Θα διαδράσουν (προαιρετικά) με τους χορευτές και τους ηθοποιούς.
  • Θα δουν την Ανατολή της Πανσελήνου πίσω απο τον Ναο του Επικούριου Απόλλωνα σαν μια συμπαντική χορογραφία στον ουρανό.
  • Θα βιώσουν μια εμπειρία ζωής που θα μπορούσε να συμβεί μόνο στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και δεν επαναλαμβάνεται.
The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Apostolia

Η παράσταση (παγκόσμια πρώτη), είναι η αρχή μίας σειράς ολονύχτιων παραστάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς (ιδανικοί για αυτό το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό εγχείρημα) που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

The Dream and Sleep Performance series - From Darkness to Light | Music

 

Visit Greece banner

 

The Sleep & Dream Performance Series by Apostolia Papadamaki /Trailer from Stegi /Onassis Cultural Foundation from Apostolia Papadamaki on Vimeo.

 

Έγραψαν για την Παράσταση

http://www.tanea.gr/news/lifearts/article/5598536/apaggellontas-oneira-ston-nao-toy-apollwna/

http://gr.euronews.com/2018/07/31/apostolia-papadamaki-from-darkness-to-light

http://www.monopoli.gr/stories/epikaira/item/167109

Year: 
2018
Location: 
Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, Πελοπόννησος